Iğdır’da, son yıllarda hızla gelişen ve sevilen ‘bocce branşını’ seçmeleri tamamlandı.

 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde, Gençler ve Yıldızlar kategorisinde okullar arsında yapılan turnuvada yapılan ‘bocce branşını’ il seçmelerimi tamamlandı.

 

 

Turnuvaları yakından takip eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin Yiğit, dereceye giren takımların kuplarını verdi.

 Burada konuşma yapan Müdür Yikit, “Okul sporlarına alınan petank disiplininde okullarımız tarafından oldukça ilgi görmüş ve ilimizi temsil eden okullarımızdan Türkiye Şampiyonalarında dereceler gelmeye başlanmıştır. Bu manada Türkiye genelinde ilimiz temsil eden öğrencilerimizi dereceyle dönmelerini temenni eder, başarılar diliyorum.” dedi.

 Spor hakkında bilgi veren Iğdır bocce antrenörü Semra Aydın,  bocce branşının Iğdır'da bilinen ve sevilen branş haline gelmiş olduğunu söyledi.

 Boccenin top veya benzeri materyallerle elle atarak bir hedefi vurma ve hedefe yaklaşma amacı güden antik sporlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Aydın, konuşmasını şöyle sıraladı: “ İngiliz bir akeolog tarafından 1961 yılında Çatalhöyük'te yapılan kazılarda dönemin sosyo kültürel yaşantısına dair elde ettiği bulgulardan hareketle bocce sporuna benzeyen oyunlar oynandığı varsayılmaktadır. Eski Yunan ve Roma, Ortaçağ ve Yeniçağda zevkli bir oyun haline gelmiştir. Daha çok Avrupa ülkeleri tarafından oynanan boccenin ülkemizde ise 90’lı yıllarda çalışmalarına başlanıp 2005 te kurulan Bocce Bowling ve Dart Federasyonuyla hızla gelişen sporlar arasında yerini almıştır. Özellikle son yıllarda Avrupa ve Dünya çapında gelen derecelerle birçok Avrupa ülkesini geride bırakmıştır.” şeklinde konuş.

Aydın, her yaş gurubundan ve engelli sporcularında de oynayabildiği bocce, raffa, volo ve petank disiplininden oluşmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

Genç kız ve genç erkekler kategorisinde derece elde eden, Melekli Şehit Piyade Tunay Şafak Çok Programlı Lisesi, Küllük Orta Okuluna Iğdır’ı yapılacak bölgesel ve Türkiye Turnuvasında temsil edecek.